Velkiavimas– tai žvejybos būdas, kai plaukiant valtimi masalas yra tempiamas iš paskos. Velkiaujant gaudomos tik plėšrios žuvys: lydekos, starkiai, šamai, ešeriai. Rečiau salačiai, šapalai, lašišos, margieji upėtakiai.
Velkiavimas yra vienas iš seniausių žūklės būdų. Anksčiau velkiautojai blizgę užmesdavo ranka ir išleidę norimą kaproninės virvelės atkarpą, valties pagalba vilkdavo ją paskui. Laisvoji virvelės dalis būdavo suvyniojama ant lanktelio. Kad pajustų kibimą kartais žvejai kaproninę virvelę rišdavo sau prie rankos arba kojos (nerekomenduojama to daryti!).
Velkiauti galima tiek ežere, mariose, ar jūroje, bet netgi ir didesnėje upėje. Norint sėkmingai velkiauti, būtina žinoti ežerų batimetrinius planus. Velkiavimui naudojama pagrinde guminukai bei vobleriai.